Wednesday, March 14, 2012

Resepi Kek Batik Polka Dot

 

 

BAHAN2NYA
½ buku buttercup
2 cwn tepung gandum
2 biji telur
½ cwn gula 
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari

CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgnapi yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

 
**biskut jejari

10 comments:

Yura said...

wahh nampak sdp ..uihhh ... nak try lah... eh follow me back ok...

AiSyA LiEzA said...

waa... sdp nyer.. nk try buat la.. :D thnks resepinya ye.. ^^

Nelly The Strange said...

nyum2 !!

budakijaupendek said...

aaaa.. dh meleleh air liuq kite, haha ^^

Nieza said...

assalam, cantik dan yang pasti sedap ni. btw, tq sudi singgah my blog saya follow yer:)

Detective Fiqa said...

sedapp nyerr :D hehe
thanks

Munirah Shamsudin said...

SEDAPNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. ah.

Tara Asrar (NEW) said...

wahhh nyumss!! akan cuba! :D

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalammualaikum Hanna, tak pernah jd buat kek ni sampaikan fobia..hehe..

Cik Arina said...

uikkksss!! leleh2 air liur hehe mau cube wat